| Locatie | Bibliotheek Nijkerk |
| Categorie | Volwassenen |
| cultuur Lezing | |
| Download | Toevoegen aan agenda |
Hoeveel koppen koffie drinkt u op een dag? Dat zijn er toch al snel drie en vaak méér. Maar staat u er wel eens bij stil wat er allemaal vooraf gaat aan zo’n lekker kopje koffie
Om te beginnen moeten de bessen groeien in een warm klimaat, De belangrijkste soorten zijn de Arabica koffie en de Robusta koffie, elk met hun eigen kenmerkende smaak. Eenmaal rijp moeten de (rode) bessen worden geplukt, vaak nog met de hand. En dan begint het proces van verwerking: pellen, drogen, vlies verwijderen, branden, malen, trekken, inschenken met zo nodig toevoegingen (suiker, melk). Dan kan er gedronken worden.
Tijdens deze lezing neem ik u mee naar de koffieboeren in Midden- en Zuid-Amerika, waar ik koffie coöperaties hielp met de verbetering van hun bedrijfsvoering. We zien hoe ze zwoegen om een goed product op te leveren. Maar ook hoe collegiaal de sfeer is.
Tenslotte gaan we na hoe koffie wordt bereid in de verschillende landen, met als resultaat geheel verschillende smaken.
Hierna zult u nooit meer gedachteloos een kopje koffie achterover slaan.