Locatie | Bibliotheek Nijkerk |
Categorie | Alle leeftijden |
kunst smaakweek vun | |
Download | Toevoegen aan agenda |
Kunst heeft het vermogen mensen te inspireren. Het kan ons aan het denken, dromen en nieuwe betekenis in ons leven brengen. Het kan ons ook super hongerig maken. Voedselschilderijen en afbeeldingen van eetbare dingen maken sinds het prille begin deel uit van beroemde kunstwerken. Van oude Egyptenaren die afbeeldingen van gewassen en brood op tabletten snijden, tot hyperrealistische druiven die zijn geschilderd door Nederlandse meesters, eten en kunst hebben een lange en rijke relatie.
In de figuratieve kunst bestaat de associatie tussen eten en kunst al eeuwen, zozeer zelfs dat de beroemdste kunstenaars aller tijden, waaronder Raphael, Caravaggio, Rembrandt, Giorgio Morandi, van Gogh en Renato Guttuso, zich niet hebben gespaard om dit onderwerp onder ogen te zien.
Stilleven
In de wereld van de kunst zijn banketten en markten uitgebreid aanwezig en een van de vele die eruit springen: het bruiloftsbanket van Cupido en Psyche van Raphael en de Vucciria-markt van Renato Guttuso.
Ondanks deze voorbeelden nam de meest bekende associatie tussen kunst en eten de vorm aan van stillevens, afbeeldingen van levenloze voorwerpen, waarvan de populariteit zich vooral verspreidde tussen het einde van de zestiende eeuw en het begin van de zeventiende eeuw, tijdperken in waarbij de smaak voor minder veeleisende onderwerpen in vergelijking met de traditionele, zoals: historieschilderkunst, portretten en landschapsschilderkunst, werd opgelegd. De grootste ontwikkeling van de stillevens vond plaats in Noord-Europa, aangezien de protestantse religie het afbeelden van religieuze onderwerpen had verboden. In Italiƫ was Michelangelo Merisi, bekend als Caravaggio, de eerste die het genre van het stilleven beroemd maakte.
Gastspreker: Diana Kostman
Inloop vanaf 19.00 uur.
Kaartjes kunt u bestellen bij de VUN via onderstaande knop.